logo

De Madraque is een z.g. “Wad- en Sontvaarder” met platte bodem en twee masten, 26 meter lang en 5,70 meter breed. Het schip heeft 5 zeilen, te weten: vlieger, kluiver, fok, grootzeil en bezaanzeil met ca. 350 m2 zeiloppervlakte. In de dekkist zijn nog twee extra zeilen, topzeil en waterzeil, die minder vaak gebruikt worden. Alle zeilen worden gezet en bedient met behulp van touwen. Vandaar dat er bijna altijd wat te doen is, allen werken hand in hand en trekken samen. Alleen de ankers en de zwaarden functioneren met behulp van lieren.

De Madraque is als zeegaand schip gebouwd, heeft een uitstekende stabiliteit, een hoge vaste reling en goed te hanteren, niet al te grote, zeezeilen. De Madraque bezit nog meer bijzonderheden zoals extra brede, daardoor comfortabele, gangboorden en een stevige lange kluiverboom. Onder deze kluiverboom is een stabiel kluivernet opgehangen dat, tijdens het zeilen, als grote hangmat gebruikt mag worden.

Op het voorschip bij de ankerlier is de ingang van het vooronder, het bemanningsverblijf voor de matroos. In het grootste, midscheepse deel, het vroegere vrachtruim, is nu de groepsaccommodatie. Bovenop is het werkdek waar, tijdens zeilacties, aan de touwen getrokken kan worden. Bij weinig wind of zomerweer verzamelen zich hier ook zonsaanbidders, wordt gelezen en een spelletje gespeeld. In de roef op het achterdek woont het schippersgezin. Om het stuurwiel heen, op het ruime achterdek van de Madraque, zijn bankjes, om gezellig te kunnen zitten onder het zeilen. Vanaf hier is al het gebeuren aan dek prima te overzien, laat zich van het uitzicht genieten en kan er een praatje gemaakt worden met de schipper of zelf gestuurd worden om de Madraque op koers te houden.

Madraque, dat is het schip maar tegelijk zijn dat ook wij, het schippersgezin. Wil je meer over ons te weten komen lees dan graag verder onder “Contact” in het menulijstje.

all rechten voorbehouden 2024 | madraque
realisatie door ikzoektim