logo

Het doel van een schoolkamp of schoolreisje is het, dat de individuele leerlingen tot een groep samengroeien, die aan dek aan de touwen trekt en onder dek gezamenlijk het boordleven, b.v. de maaltijden, organiseert.

Met de flexibele indeling van de hutten in 2-,3- en 4-persoons hutten is de Madraque ideaal voor schoolgroepen vanaf groep 7. In beide 4-persoons hutten is nog een 5de bed van 1.70 m lang als extra. De inrichting is robuust, functioneel en gezellig ingericht. Indien de Madraque niet voldoende kooien biedt, kunnen we graag andere schepen met enthousiaste bemanning aanbevelen.

Tijdens de scheepsinvoering, die na aankomst gehouden wordt, maken de groep en de bemanning kennis met elkaar, kunnen concrete wensen besproken en vragen beantwoord worden. Er vindt uitleg plaats over de boordgebruiken en de belangrijkste veiligheidsregels aan boord.

Het zeilpraatje is meestal direct voor het vertrek en is praktijkgericht. Hierbij leert de groep het schip en de bediening van de zeilen in de basis kennen, oefent de benodigde knopen en ervaart aan de hand van een zeekaart meer over het vaargebied.

Een zeiltocht werkt positief uit op de groepsdynamiek: de leerlingen leren elkaar beter kennen en begrijpen door het samen uitvoeren van praktische opgaven als zeil zetten, overstag gaan en gijpen, evenals het bergen van de zeilen aan het einde van de dag. De matroos motiveert tot meedoen en legt zijn handwerk uit. Wie het durft kan van de Schipper leren sturen. Bij alle acties staat het plezier in de voorgrond!

Het dagelijkse leven van de leerling is meestal vast geregeld en tijdelijk bepaald. Een nieuwe ervaring is het, dat op zee alles van de natuur, van de wind, het weer en de getijden afhangt. De ene dag komt een Caribische sfeer op en de Madraque wordt een zwemeiland, de volgende dag wordt samen een storm doorstaan, die vaker meer stoere verhalen dan zee zieken oplevert.

Een zeilreis is zeer educatief. Thema’s over: het leefgebied Waddenzee, ecologische, biologische, natuurkundige, wiskundige, sociale dingen, ......, zijn inhoud van gesprekken en doen.

Naast het zeilen is er genoeg tijd voor zowel landgangen en uitstapjes als ook voor gezellige en ontspannen chill-momenten.

all rechten voorbehouden 2024 | madraque
realisatie door ikzoektim