logo

De Madraque zeilt onder Nederlandse vlag en heeft een keuring van Register Holland voor het zeilen met groepen op binnenwateren. De Madraque mag op alle binnenwateren in Nederland varen, o.a. de meren, kanalen en wateren in Friesland, het IJsselmeer en de Waddenzee tot en met de Waddeneilanden. De Waddenzee is een heel mooi en bijzonder gebied, dat ook Wereld Natuur Erfgoed van UNESCO is. Een 32 km lange afsluitdijk ligt tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Door de sluizen bij zowel Den Oever als Kornwerderzand kunnen schepen van zout naar zoet en omgekeerd varen.

Tijdens de zomermaanden ligt de Madraque in Harlingen. Het gezellige stadje, dat alleen al een bezoek waard is, ligt direct aan de Waddenzee nabij de sluis richting IJsselmeer. Daarmee is het ook bij korte tochten mogelijk richting eilanden of IJsselmeer te zeilen. Tijdens langere tochten wordt meestal voor een combinatie gekozen.

Favoriet bij alle gasten is een bezoek aan één of meerdere Waddeneilanden. Texel, Vlieland, Terschelling en Ameland worden regelmatig door ons aangestuurd. Schiermonnikoog bezoeken we alleen rond springtij en tijdens langere tochten vanwege de diepgang van de Madraque van 1,40 meter.

Texel is het grootste eiland en bekend om zijn schapenhouderijen. De haven van Oudeschild is een visserijhaven, gelegen in het zuiden van het eiland, heeft een paar kleinere winkeltjes, een aardig badstrandje en een grote piraten- en waterspeelplaats. Twee keer in de week vinden Live-muziek optredens plaats in havenkroegjes. Een bezoek aan Ecomare is een leuk uitstapje over het zeeleven rond Texel en het opvangen van zeehonden.

De haven van Vlieland ligt iets buiten het gezellige dorp op loopafstand. Daarvoor is het strand slechts op één duinoversteek afstand van de aanlegplaats. Hier kan naar hartenlust gewandeld en gezwommen worden. Het strand is lekker breed en rustig. Altijd al het favoriete eiland van Niels.

Terschelling is de parel van de Waddeneilanden. De plaats West is zeer levendig met viskraampjes, kleurrijke winkels, legendarisch nachtleven, gezellig strandpaviljoen en directe mogelijkheid voor wad-, strand-, duin- en boswandelingen. Dit eiland is zeker de favoriet van Astrid.

Ameland heeft een klassieke rood-wit gestreepte vuurtoren. De haven ligt aan de wadzijde op loopafstand van het historische dorp, Nes. Direct buiten het dorp is een grote, bijzonder leuke speelplaats met zwemvijver. Het Noordzee strand ligt op ongeveer 3 km afstand van de haven.

Schiermonnikoog is een klein en rustig eiland met maar liefst één dorp. De aanloop is een avontuur, met een staken gemarkeerde vaargeul. Tot het laatst blijft het spannend of de haven bereikt wordt of dat het eiland alleen te voet te bereiken is over het wad. Favoriet en een triomf voor degenen die vaker met ons zeilden.

Op het IJssel- en Markermeer kan ook vanaf het schip gesprongen en gezwommen worden, zonder gevaar van stroming. Aan de Friese kust liggen de plaatsen Makkum, Workum en Stavoren en aan de westkant steden als Medemblik, Enkhuizen en Hoorn.

Het openlucht Zuiderzeemuseum in Enkhuizen geeft een mooi beeld van de oude Zuiderzee, zoals het IJsselmeer heette voor de bouw van de Afsluitdijk. Huizen die rond het IJsselmeer stonden en veelal plaats moesten maken, zijn weer opgebouwd in het museum.

Voor een uitstapje met de trein naar Amsterdam zijn Enkhuizen en Hoorn geschikt als uitvalbasis vanwege de korte reistijd. Meer informatie over een uitstap naar Amsterdam kun je onder “Amsterdam & Zeilen” in de menubalk onder “Zeiltochten” vinden.

all rechten voorbehouden 2024 | madraque
realisatie door ikzoektim